Vantaan kaupunginjohtajana nyt muutaman kuukauden toiminut Ritva Viljanen on aloittanut tärkeän työn. Hänen johdollaan Uusi Vantaa -nimellä kulkevassa toimikunnassa pohditaan Vantaan organisaatio- ja päätöksentekorakenteita alati muuttuvassa toimintaympäristössä.
Tarkoituksena on löytää vastauksia siihen muun muassa siihen, kuinka Vantaata tulevaisuudessa johdetaan mahdollisten maakunta- ja sote-uudistusten vaikutusten voimaan astuessa ja, millaisia päätöksenteon muutostarpeita kaupungillamme on ja, kuinka niitä pystytään parhaiten ratkaisemaan esimerkiksi uudella organisaatiolla.
Totta on, että uudistuksia tarvitaan. Vantaa kasvaa ja kehittyy kovaa vauhtia. Siitäkin johtuen myös kaupungin toiminta ja kustannusrakenne vaatii jatkuvaa tarkastelua ja uudelleen arviointia. Puhumattakaan esimerkiksi Sipilän hallituksen aiheuttamista muutospaineista sote- ja maakuntahallinnon mahdollisen toteutumisen myötä.
Tarvitaan oikeat tavat Vantaalle ja vantaalaisille
Hyvin toimiva Vantaa tarvitsee hyvän organisaation, työhönsä sitoutuneen, motivoituneen ja hyvinvoivan henkilöstön ja ennen kaikkea kaupungin asukkaat ansaitsevat toimivan kaupungin turvaamaan elämisen ja arjen rakenteita. Näitä tavoitteita tukemaan tarvitaan selkeä järjestelmä, joka mahdollistaa kaikkein optimaalisemman tavan tuottaa hyvää Vantaalle – kaikin keinoin.
Uusi Vantaa –toimikunnan työ on alussa. Kuitenkin jo nyt keskusteluun on noussut jälleen ajatuksia pormestarimallista yhtenä kaupungin hallintotapana. Viimeksi tänään perjantaina Vantaan Vihreät ottivat asiaan kantaa ja kertoivat, että pormestarin aika Vantaalla on nyt.
Pormestarimallia on jo aiemmin Vantaalla selvitetty. Tuloksena on ollut, ettei pormestarille ole Vantaalla nähty olevan tarvetta. Väistämättä tulee mieleeni, että kyseinen Uusi Vantaa -toimikunnan työ tulee painiskelemaan juurikin tämä kysymyksen edessä. Millä tavoin, kuka ja kuinka ”valittuna” Vantaata tulevaisuudessa johdetaan. Onko meillä valtuuston valitsema kaupunginjohtaja tai pormestari ja miten uudenlaiseen tapaan johtaa ja hallita siirrytään?
Helsingissä on pormestari, samoin Tampereella, jopa pienemmässä naapurikunnassamme Tuusulassa on pormestari. Edellä mainituissa kaupungeissa pormestari on valittu kuntavaaleissa suurimman kannatuksen saaneen puolueen esityksestä.
Kuntalaisten osallisuuden ja entistä avoimemman demokratian kannalta yksi erilainen tapa pormestarin valintaan olisi tietenkin suora pormestarivaali. Tuolloin pormestarivaaleissa kuntalaiset voisivat kertoa, kenet he näkisivät johtavan ja vievän kaupunkia eteenpäin.
Kun Vantaan uutta johtamisjärjestelmää pohditaan, on mielestäni hyvä, että kaikkia erilaisia vaihtoehtoja arvioidaan kattavasti. Tärkeintä johtamisjärjestelmän uudistamisessa on mielestäni nimenomaan se, kuinka siitä saadaan entistä enemmän demokratiaa vahvistava. Tärkeää on myös se, että kuntalaisten näkemykset ja tahto voisivat olla entistä paremmin poliittisten päättäjien käsissä, myös johtajavalinnan kautta.
Minna Räsänen, kaupunginvaltuutettu (sd)