fbpx

Roskien dumppaaminen luontoon estettävä

Aivan Ruskeasannan hautausmaan kupeessa noin 20 askelta lähimetsään päin, paljastuu asukkaalle kammottava näky. Maassa lojuu jätesäkkejä täynnä erilaista roskaa lasista lähtien. Läheisessä lammessa kelluu jääkaappi, autonrenkaita ja muuta sinne dumpattua jätettä. Keskellä kulkuväylää töröttävät hylätyt sohvankappaleet ja ojaan on heitetty myymättä jääneet joulukuuset muovikääreineen – ties miltä vuodelta. Näin lähimetsien vuosina ja arvostuksen aikana on harmillista, että metsistämme paljastuu näinkin surullinen näky.

Jokaisella vantaalaisella sanotaan olevan metsäalue muutaman sadan metrin päässä kotoa. Metsän läheisyys tekee asuinympäristöstä viihtyisän ja metsässä samoilulla on todettu olevan stressiä vähentävää vaikutusta. Siksi onkin sääli, että näitä ikäviä roskayllätyksiä paljastuu lähes takapihoiltamme.  Harmillisesti tämä Ruskeasannan lampien toivoton tilanne sijoittuu vieläpä aivan Sortti-aseman viereen osoittaen ihmisten piittaamattomuuden kärjistymisen. Tällä alueella asukkaat joutuvat törmäämään siihen, että luontoa käytetään laittomasti omana kaatopaikkana ja uutta roskaa heitetään tasaisin väliajoin suoraan luontoon.

Laittomat kaatopaikat kuriin

Siistinä alue olisi miellyttävä paikka kävellä ja viettää aikaa ja se voisi toimia virkistysalueenakin. Alueen tuhoaminen roskilla ei ilmiönä ole uusi. Sen on paljastanut yhteydenottoni kaupungin ympäristötarkastajiin. On kuitenkin sääli, että jos alue aina siivoamistoimenpiteiden jälkeen päätyy samaan toivottomaan kuntoon. Tämän toistumisen estäminen pitäisi olla mahdollista.

Laittomien kaatopaikkojen ilmiö on saatava kuriin. Sitä estäviä ja ennaltaehkäiseviä keinoja on otettava tehokkaammin käyttöön. Meidän pitäisi pystyä kehittämään ihmisille entistä helpompia tapoja toimittaa roskat sinne, minne ne kuuluvat. Meidän pitäisi pystyä tarjota mahdollisuuksia kierrättää sekä toimittamaan jätettä Sortti-asemalle entistä helpommin. Roskaajien toiminnan vaikeuttaminen esimerkiksi ajoestein tai valvonnalla ovat myös keinoja, joilla lähimetsiä ja virkistysalueita voidaan suojella. Lisäksi roskaamisen haitoista tiedottaminen perinteisen valistuksen ja vuorovaikutuksen keinoin voisi myös olla yksi parannuskeino ongelman poistamisen tehostamiseksi.

Minna Räsänen

Kirjoitus julkaistu Vantaan Sanomissa toimituksen otsikolla ”Laittomien kaatopaikkojen syntyminen estettävä” lauantaina 18.8.2018