fbpx

Yhteisöllisyyttä ja iloa Vantaan puistoihin – ikäihmiset mukaan puistoruokailuun!

Ikäihmisten kokema yksinäisyys vaatii huomiota. Joka kolmas iäkäs suomalainen tuntee itsensä yksinäiseksi, ja tämä yksinäisyyden tunne lisääntyy usein elämänmuutosten, kuten puolison menetyksen tai eläkkeelle jäämisen, myötä.

Yksinäisyydellä on monia vaikutuksia ja pahimmillaan ne johtavat heikentyvään fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Siksi Vantaallakin on perusteltua etsiä aktiivisesti ratkaisuja ikäihmisten yksinäisyyden torjumiseen. Meidän on tuettava tapoja, joilla ikäihmiset voivat olla osa yhteisöä ja, jotka mahdollistavat helpon tavan sosiaalisen kanssakäymisen.

Vantaalla on nyt useamman kesän ajan tarjottu onnistuneesti lapsille ja lapsiperheille puistoruokailua. Valtuuston tekemä päätös laajentaa puistoruokailua koko kesän kestäväksi oli tarpeellinen uudistus. Kuluneena kesänä puistoruokailu oli menestys ja tavoitti lukuisia perheitä erityisesti heinäkuussa.

Puistoruokailu on loistava esimerkki siitä, miten eri toimialat ja järjestöt voivat luoda merkityksellistä toimintaa ja edistää asukkaiden hyvinvointia. Tämä on nyt onnistuneeksi toimintavaksi huomattu lasten ja lapsiperheiden osalta. Olisiko siis luontevaa laajentaa hyväksi toimintamallia myös ikäihmisiin?

Esimerkiksi Hämeenlinnassa puistoruokailua on tarjottu kahden kesän ajan myös eläkeläisille, ja kokemukset ovat olleet rohkaisevia. Puistossa vietetty aika, lasten leikkien seuraaminen ja yhteisen aterian nauttiminen voi tuoda iloa ja merkitystä ikäihmisten elämään tavalla, joka torjuu yksinäisyyttä ja edistää yhteisöllisyyttä.

Mielestämme puistoruokailu eläkeläisille olisi kokeilun arvoinen keino tarjota matalan kynnyksen sosiaalista tukea ja samalla edistää fyysistä hyvinvointia, kun ikäihmiset saadaan liikkeelle ja ulos raittiiseen ilmaan. Tällainen hanke ei ainoastaan torjuisi yksinäisyyttä, vaan myös vahvistaisi sukupolvien välistä yhteyttä ja loisi mahdollisuuksia uusille yhteisöllisille kokemuksille.

Vantaan kaltaisessa kaupungissa, jossa yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia arvostetaan, tämä olisi merkittävä ja vaikuttava toimenpide.

Toivottavasti kotikaupungissamme lähdetään kokeilemaan uudenlaista lähestymistapaa ikäihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi puistoruokailukokeilun avulla.

Anu Hall ja Minna Räsänen
kaupunginvaltuutetut SDP

Mielipidekirjoitus julkaistu Vantaan Sanomissa 10.9.2024