Järkeä ja inhimillisyyttä palvelumaksukorotuksiin

Nyt, kun inflaatio ja verotuksen muutokset nostavat elinkustannuksia, on entistä tärkeämpää huolehtia siitä, ettei Vantaan perimillä palvelumaksuilla estetä kuntalaisten pääsyä esimerkiksi uimahalleihin, kulttuuritapahtumiin tai muihin hyvinvointia tukevin palveluihin.

Asukkaat arvostavat monia kaupungin järjestämiä palveluita. On kyse harrastuksen hinnasta tai vaikka Kuusijärven saunavuoron kustannuksista, on hinnalla merkitystä. Siksi on tärkeää pitää kiinni periaatteesta, että palvelujen saavutettavuus ei saa olla kiinni ihmisten taloudellisesta tilanteesta, vaan niiden on oltava aidosti kaikkien ulottuvilla. 

Kun palvelumaksuista päätetään on hyvä noudattaa kohtuullisuusperiaatetta. Maksuja voidaan tarkistaa, mutta niiden on pysyttävä sellaisella tasolla, että myös pienituloiset voivat käyttää palveluja. 

Palveluiden oltava kaikkien saavutettavissa – myös taloudellisesti

Palvelumaksuja arvioidessa on huomioitava, ettei kyse ole vain taloudesta. Kyse on myös moraalista ja inhimillisyydestä asukkaita kohtaan. Kaupungin budjetti ei voi nojata asukkailta perittäviin maksuihin, jotka kohdistuvat suoraan ihmisiin – erityisesti niihin, joilla taloudelliset resurssit ovat tiukilla. Esimerkiksi lapsiperheet, eläkeläiset ja työttömät ovat ryhmiä, joille hinnankorotukset voivat tarkoittaa, ettei palveluja voida enää käyttää.

On myös muistettava, että palveluiden kohtuuhintaisuus on investointi tulevaan. Edulliset liikunta- ja kulttuurimahdollisuudet lisäävät hyvinvointia. Pitkällä aikavälillä on halvempaa edistää terveyttä kuin hoitaa sairautta. Esimerkiksi uimahallin pääsylippu on pieni hinta siitä, että ihmiset voivat ylläpitää terveyttään ja hyvinvointiaan.

Inflaation ja kasvavien kustannusten aikana kuntapäättäjillä on erityinen vastuu huolehtia ihmistä. Kaupungin tehtävä on varmistaa, että sen palvelut ovat kaikkien saavutettavissa, ja samalla pitää huolta siitä, että taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevat eivät jää syrjään.