Helmikuun valtuustossa keskusteltiin Vantaan liikkumisohjelmasta. Pidän tärkeänä, että liikkumiseen kannustaminen Vantaalla on monipuolista ja liikkumismahdollisuuksia on monenlaisia. Nykyiset palvelut eivät välttämättä ole kovinkaan helposti saavutettavissa, esimerkiksi vaihtelevaa työaikaa kuten vuoro- ja iltatyötä tekeville.
Alla pitämäni puheenvuoro valtuustossa aiheesta:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut
Liikkumisohjelma on tärkeä ja hyvä lisä vantaalaisten liikkumisen edistämiseksi. Kuten täälläkin on tänään tullut monta kertaa puheissa todettua, liikkuminen lisää hyvinvointia, lisää terveyttä, ennaltaehkäisee ja estääkin monia asioita kuten pahoinvointia ja sairauksia.
Keskeistä mielestäni on liikunnan ja liikkumismahdollisuuksien saavutettavuus. Olen itse työikäinen ja työssäkäyvä, perheellinen ja oikeastaan aika liikkumaton henkilö. Vietän päiväni tietokoneella, iltani usein kokouksissa. Omaa liikuntaani on lähinnä vain perheen pienimmän perässä pysyminen leikkipuistossa.
Väitän, että liikunnan ilon löytäminen ja liikunnan lisääminen omaan arkeen voi olla monille haastavaa. Ja ehkä erityisesti niille/tai meille, joilla ei esimerkiksi ole kotoa opittua esimerkkiä. Liikunta tai liikkuminen ei ole arjen todo-listalla ”ensimmäisten joukossa”.
Siksi pidän tärkeänä, että liikkumiseen kannustaminen on monipuolista ja liikkumismahdollisuuksia on monenlaisia. Nykyiset palvelut eivät välttämättä ole kovinkaan helposti saavutettavissa. Erityisesti vaihtelevaa työaikaa esim. vuoro- ja iltatyötä tekevien osalta. Vaihtoehdot esimerkiksi ohjatun liikuntaharrastusten löytämiseksi voivat jäädä melko vähäisiksi työssäkäyvälle henkilölle arkisin esimerkiksi aamu 8 ja iltapäivä 17 välillä, jos illat/yöt pitää olla töissä. Huomiona tähän ote suoraan Vantaan nettisivuilta tänä iltana napattuna: ”Työikäisille suunnattuja lattiajumppia on tarjolla pääsääntöisesti arki-iltaisin.”
Vaikka yksityiset kuntosalit ja ohjatut liikuntatuokiot ovat vaihtoehtoja, moni meistä veronmaksajista haluaisi käyttää myös julkisia palveluita. Onko meillä siis tarpeeksi saavutettavia liikuntamahdollisuuksia työssäkäyvien tarpeisiin vastaamiseksi ja myös siten, että ne ottavat huomioon myös epäsäännöllistä työaikaa tekevät henkilöt?
Kaikkien ei tarvitse harrastaa liikuntaa tavoitteellisesti tai edes säännöllisesti. Liikkumisen ilon löytämiseksi voisi tarjolla olla enemmän myös työikäisille tarkoitettuja matalan kynnyksen liikuntatempauksia – puistojumppaa, yleisurheilulajeihin tutustumista, mitä näitä on. Monet voivat haluta ennakoitavuutta, mutta eivät sitovuutta. Kaikkien ei ole mahdollista varata liikuntavuoroa monta viikkoa etukäteen tai sitoutua porukkaan koko kurssin ajaksi. Kuitenkin osallistumine pop-up liikuntatapahtumaan silloin tällöin, voisi tarjota monille uusia liikuntakokemuksia. Näin se oma uusi liikuntaharrastuskin voisi löytyä.