fbpx

Mihin suuntaa Vantaa?

Kevätkausi sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtajana on nyt ohitse. Viimeinen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina ja seuraava onkin sitten elokuussa. Olipa aikamoinen kevät, jota kuvastaa hyvin yksi sana: Korona.

Koronaviruksen leviäminen ja kriisin vaikutukset tulivat liki omaan henkilökohtaiseen elämään ja työhön. Lisäksi se toi uutta myös kuntapolitiikkaan alkaen perinteisistä valtuuston kokouskäytännöistä, kun siirryttiin etäkokouksiin.

Kokouksien sisällöt menivät uusiksi tai niitä lykättiin. Tälle vuodelle jouduttiin tekemään jo päätöksiä menorajoituksista – aiemmin päätettyjä asioita jätetään tekemättä/lykätään myöhemmäksi. Ensi vuoden budjettivalmistelut menivät uusiksi talouslukujen heikentyessä, kehykset kapenivat. Ja seuraavien vuosien talousnäkymät menivät uusiksi, koska kriisin vaikutukset ovat kauaskantoisia. Näistä asioista puhuin myös viimeisimmässä valtuuston kokouksessa (puheen löydät täältä)

Syksystä ei tule helppo. Vantaalle perustetun tuottavuus- ja kasvuohjelmatoimikunnan työ tiivistyy. Sen tarkoituksena on kartoittaa toimenpiteitä, säästöjä ja sopeuttamista, joilla tästä talousahdingosta on tarkoitus selvitä. Ohjelman on tarkoitus määritellä Vantaan talouden suuntavuosia myös tämän valtuustokauden ylitse.

Varmaa on se, että talouskurjimusta on edessä. On mietittävä tarkaan, mihin rahahanoja suunnataan, kun tulot tippuvat ja menot ovat lisääntyneet. Kasvava ja ikääntyvä väestömme tarvitsee entistä enemmän sosiaali- ja terveyspalveluita, unohtamatta koulutuksen ja työllisyyden merkitystä. Koronakriisin jälkihoidossa ei myöskään saa unohtaa sosiaalisen- ja taloudellisen eriarvoistumiskehityksen ehkäisyä ja torjuntaa.

Meidän on pystyttävä luomaan iso kuva siitä, millaisen Vantaan me demarit haluamme nousevan ylös tämän koronakriisin jälkeen. On uskaltauduttava unelmoimaan ja tekemään rohkeita päätöksiä. Tärkeintä on se, että me pidämme kaikki mukana.

Iloista kesää!

Minna Räsänen