fbpx

Missä lapsi luuraa, kun sinä olet töissä?

Kuulutko sinä niihin, jotka pohtivat etukäteen, mitä ihmettä tarjota lapselle koulujen loma-aikojen turvaksi? Vuosi 2021 on tietenkin koronankin vuoksi poikkeuksellinen, mutta ilman sitäkin pitkien loma-aikojen selättäminen on monille perheille pohdinnan paikka.

Käydäänkö teidän perheessä keskustelua siitä, kuinka lapsen muuttuva päivärytmi loman aikana hoidetaan? Minne mahdollisesti pienet koululaiset ”lähetetään”, kun vanhemmat ovatkin lomaviikon ajan töissä eikä päiväsaikaan huolehtimassa ohjelmasta, säännöllisyydestä saati lämpimästä ruuasta?

Kaikki eivät voi olla lomalla syksyllä, jouluna, hiihtolomalla ja kesälomalla koko kesää

Omalle kohdalleni perinteiset loma-ajat ja niiden vaikutus lapsiperhepalveluihin sattuivat kohdalle talvella 2021 ensimmäistä kertaa elämässä. Päiväkodista saatu tiedustelu, onko lapsi siellä vai lomalla hiihtolomaviikon ajan yllätti. Olihan vasta vietetty joululomaa.

Monissa perheissä ei ole mahdollista lomailla niin paljon kuin mitä koulujen loma-ajat usein vaikuttavat ”määrittelevän”. Kaikki eivät voi olla lomalla syksyllä, jouluna, hiihtolomalla ja kesälomalla koko kesää. Arki on pyöritettävä. Eikä kaikilla ole esimerkiksi isovanhempia auttamassa loma-aikojen hoitojärjestelyissä. Yhä useammin pääkaupunkiseudulle muutetaan muualta ja sukulaiset voivat siitäkin syystä asua satojen kilometrien päässä.

Lisäksi on huomioitava, ettei kaikilla perheillä ole mahdollisuutta taloudellisista syistä hoitaa loma-aikojen järjestelyjä esimerkiksi lähettämällä lapsia leireille. Siksi uskonkin, että pitkistä lomista aiheutuvat järjestelyt vaativat monissa perheissä vuorottelua. Tästä johtuen perheille ei jää pahimmassa tapauksessa lainkaa yhteistä, koko perheen lomaa. Tämäkään ei edistä lasten etua tai perheiden hyvinvointia saati perheiden työllisyyttä.

Kunnallisissa palvelussa on huomioitava aiempaa paremmin se, että elämme yhteiskunnassa, joka ei monienkaan osalta pyöri vain virka-aikaan. Siksi arjen sujuvuuden helpottamiseksi meidän on huolehdittava, että vuorohoito on Vantaalla helposti saavutettavissa, lähellä kotia tai vanhempien työpaikkaa. Olisi hyvä, että voisimme varmuudella taata myös pienille koululaisille heidän tarvitsemansa aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnat. Tavoiteltavaa olisi myös se, että pystyisimme tulevaisuudessa laajentamaan vuorohoitoa koskemaan myös pieniä koululaisille vanhempien vaihteleviin vuorokaudenaikoihin tapahtuvien työvuorojen vuoksi.

Lisäksi on pidettävä kiinni siitä, että Vantaalla erilaiset palveluvaihtoehtot perheille ulotetaan jatkossa aiempaa laajemmalle. Se tarkoittaa parempaa harrastus- ja leiritoimintaa, laajempaa maksutonta puistoruokailua kesäisin järjestettynä sekä avoinna olevia päivätoimintoja lapsille ja nuorille – myös loma-aikoina. Toimimalla perheystävällisesti edistetään vantaalaisten työllisyyttä sekä perheiden asemaa. Onnistumalla tässä, voimme olla yhä enemmän ylpeästi vantaalaisia.

Minna Räsänen
kaupungivaltuutettu, (SDP)
Vantaa, Ruskeasanta