Naistenpäivässä on kyse muustakin kuin kukista ja suklaasta, lahjoista ja hymyilevistä suista. Päivän juuret ovat naisten oikeuksien edistämisessä ja tasa-arvon puolustamisessa. Ja tämä esille nostaminen näinä aikoina on entistä tärkeämpää.
Vaikka paljon on tapahtunut, ei tasa-arvo ei vieläkään toteudu itsestään vaan sen eteen on tehtävä työtä. Maan nykyhallitus on osoittanut, kuinka helposti naisten asemaa voidaan heikentää. Esimerkkinä tästä toteutetut leikkaukset mm. sosiaali- ja työttömyysturvaan, joiden vaikutukset osuvat enemmän juuri naisiin.
Yksi tapa edistää naisten asemaa on varmistaa, että naisia on mukana meitä kaikkia koskevassa päätöksenteossa. Ja tämä on myös syy, miksi meidän kaikkien pitäisi käyttää äänioikeuttamme kevään vaaleissa ja äänestää ehdokkaita, jotka ajavat tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta.
Miksi naisia pitää äänestää? Koska vajaa puolet valtuutetuista on naisia.
Kuntapolitiikka ei ole kaukana arjesta – päinvastoin. Kunnissa päätetään meille kaikille tärkeistä asioista, kuten koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta ja palveluista esim. kulttuurista, kirjastoista sekä harrastusmahdollisuuksista. Silloin, kun naiset ovat mukana päätöksenteossa, nämä näkökulmat eivät jää taka-alalle.
Vaikka Suomessa naiset ovat poliittisesti aktiivisia näkyy kuntapolitiikassa sukupuolten epätasa-arvo edelleen vahvasti. Vuoden 2021 kuntavaaleissa valituista 8 859 valtuutetusta naisten osuus ehdokkaista oli 39,7 prosenttia ja valituista valtuutetuista 40,1 prosenttia (Kuntaliitto), eli alle puolet.
Kevään kunta- ja aluevaalit ovat mahdollisuus edistää jälleen tasa-arvoa, mutta sen eteen on tehtävä aktiivisesti työtä.
Miksi naisten pitää äänestää?
Äänestäminen on yksi vahvimmista keinoista vaikuttaa siihen, kuka kunnassa tekee päätöksiä ja millaisia arvoja siellä edistetään. Jos naiset eivät käytä ääntään, päätöksenteko jää niiden käsiin, jotka eivät välttämättä tunnista tai priorisoi tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä. Naisten aktiivinen osallistuminen äänestykseen tarkoittaa myös sitä, että naisista tulee merkittävämpi poliittinen voima, jota ei voi ohittaa.
Päätöksentekoon tarvitaan lisää naisia siksi, että naiset voivat tuoda poliittiseen päätöksentekoon kokemusta ja erilaista ymmärrystä esimerkiksi työelämän ja arjen yhteensovittamisesta, hoitovastuusta ja rakenteellisista esteistä. Se, että naisia on mukana päättäjinä, rohkaisee myös tyttöjä ja nuoria naisia ottamaan mallia ja olemaan rohkeasti esillä kertomassa mielipiteitään.
Naistenpäivän merkitys on iso. Se muistuttaa meitä, että jokainen voi tehdä oman osansa tasa-arvon edistämiseksi. Äänestäminen kevään vaaleissa on yksi konkreettinen teko.