fbpx

Vaikeina aikoina on pidettävä huolta ihmisistä

Se, miten kaupungin taloutta hoidetaan, mihin rahoja suunnattaan ja millaisia palveluita tuotetaan on politiikkaa, joita kuntien valtuustoissa tehdään. Näissä linjauksissa merkittävä rooli on budjettipäätöksillä, joita aina loppuvuodesta tehdään.

Kulunut vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen. Koronakriisi on horjuttanut Vantaan taloutta ja haastanut poliittisia ryhmiä pohtimaan, kuinka kaupungin taloutta jatkossa hoidetaan. Sillä on väliä, millaiset puolueet näistä tehtävistä päätöksistä ovat ratkaisuja etsimässä. Demarit ovat parhaillaan Vantaan valtuuston suurin poliittinen ryhmä ja sen jälki näkyy myös ensi vuoden kaupungin taloussuunnitelmassa. Ensi keväänä edessä ovat jälleen kuntavaalit, silloin punnitaan se millaisia päätöksiä Vantaan tulevaisuuteen seuraavina vuosina tehdään.

Olen demarina tyytyväinen siitä, että taloutta ei ensi vuonna Vantaalla tasapainoteta vain toteuttamalla pitkiä säästö- ja leikkauslistoja. Meille demareille on ollut tärkeää pitää huolta ihmisten hyvinvoinnista. Se tarkoittaa sitä, ettei esimerkiksi terveyspalvelujen maksut nouse kohtuuttomaksi. Kenenkään terveys ei saa jäädä hoitamatta sen vuoksi, ettei terveyskeskusmaksuja tai hammaslääkärin kuluja ole varaa maksaa. Hyvinvointi tarkoittaa sitä, että me pidämme huolta vanhuksista ja heikoimmassa asemassa olevista. Terveys- ja sosiaalipalveluiden piiriin pääse helpommin ja matalalla kynnyksellä. Se tarkoittaa, että huolehdimme siitä, että lapsille ja perheille on tarjolla palveluita, kerhotoimintaa ja laadukasta varhaiskasvatusta. Ja pidämme kiinni siitä, että kouluissa oppimisen edellytykset toteutuvat ja ryhmäkoot luokissa eivät kasva uusien asioiden omaksumisen esteeksi. Hyvinvointi on myös sitä, että meillä jokaisella on ympärillämme viihtyisä ja turvallinen asuinympäristö ja mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen totetuu. Siksi esimerkiksi asuinalueiden tasapuolinen kehittyminen ja palveluiden toimivuuden varmistaminen ovat tärkeitä asioita ihmisten elämän sujumisen kannalta.

Vuoden 2021 Vantaan budjetissa toteutuvat muun muassa seuraavat asiat:

  • Perusopetuksen opetusryhmäkoot eivät kasva
  • Lasten ja perheiden hyvinvointiin parannuksia (mm. kerhotoiminnan edellytykset ja puistoruokailu jatkuu sekä nuorten mielenterveyspalveluita kehitetään ja koulukiusaamisen ehkäisemistä vahvistetaan)
  • Suun terveydenhuollon asiakasmaksuja ei koroteta
  • Terveyskeskusten puhelinpalvelujen toimintoja parannetaan (tavoiteaika vastaamiseen 5 min)
  • Vanhusten kotihoidon laatua ja vanhusten matalan kynnyksen päivätoimintaa turvataan
  • Pysäköinnissä säilyy 1 tunti maksuttomana
  • Kaupunginosion eritymiskehitykseen puututaan ja segregaatiota estetään.

    Näiden lisäksi on totta, että kiinteistövero nousee ja lakisääteisen kotihoidontuen päälle maksettava Vantaa-lisä pienenee 55 euroa. Olosuhteet ja haastavat ajat huomioiden lopputulos olisi voinut olla myös hyvin paljon erilaisempi. Nyt voimme kuitenkin demareina todeta, että tavoitteemme siitä, että pidetään kaikki mukana, toteutui tänäkin vuonna vantaalaisessa politiikassa.

    Lisää aiheesta voit lukea Vantaan valtuustossa pitämästäni puheenvuorosta.

    Minna Räsänen
    kaupunginvaltuutettu, SDP
    Ruskeasanta