Tavallinen ruokala riittää – jos kouluruoka on hyvää!

Marika Lumme kysyi (VS 26.2.) tarvitseeko kouluruokaloista kehittää ravintoloita, jotta nuoret syövät? Ei tarvitse, mutta kouluruoan on oltava hyvää, ravitsevaa ja maistuvaa. On selvää, että ruoan houkuttelevuus vaikuttaa siihen, istutaanko pöydän ääreen, vain lähdetäänkö viereiseen kauppaan. 

Toki hyvältä maistuvan ruoan lisäksi plussaa on se, että ruokailuhetki on miellyttävä ja ympäristö viihtyisä. Monelle nuorelle koulun ruokala voi olla se paikka, jossa jutellaan elämän asioista kaverin kanssa. Vaihdetaan ajatuksia ja kuulumisia sekä koetaan yhteisöllisyyttä.

Suhtautuminen kouluruokaan ja kouluruokailuun kuvastaa myös sitä, kuinka haluamme pitää huolta lapsista ja nuoristamme. Ruoan laadun parantamiseen ja koko kouluruokakulttuuriin satsaamalla pystymme taklaamaan eriarvoisuutta ja luomaan oppimisen edellytyksiä paremmiksi. Maksuttoman kouluruoan tärkeyttä ja merkitystä hyvinvoinnille ja oppimistuloksiin ei siis saa väheksyä. Monelle kouluruoka saattaa myös olla päivän ainut lämmin ateria. Siksikin on tärkeää, että kouluruoan maksuttomuudesta pidetään kiinni. Jokaisella perheellä, kun ei ole varaa antaa rahaa lounasta varten.

Vantaalla kouluruokaan on viime vuosina panostettu määrätietoisesti ja se on aivan oikein. Kaupunginvaltuusto on lisännyt rahoitusta ensin vuoden 2023 budjettiin 400 000 eurolla ja viime syksynä vielä tälle vuodelle 2025 300 000 eurolla, jotta kouluruoan laatua ja houkuttelevuutta voidaan parantaa. Kouluruokailua on kehitetty monin tavoin ja kouluruokakulttuuria on edistetty: ensi syksystä alkaen opettajien valvonta-ateriat tukevat yhteisöllisempää ruokailua. Tämän lisäksi reseptiikkaa on kehitetty, palautejärjestelmiä vaadittu paremmiksi ja myös annoskohtaista ateriahintaa hivutettu ylöspäin.

Suunta on siis oikea ja on hyvä, että Vantaalla on tunnistettu kouluruokailun haasteet ja niihin on vastattu konkreettisilla toimenpiteillä. Kouluruoka ei ole pelkkä kuluerä, vaan investointi lasten ja nuorten sekä perheiden hyvinvointiin. Tavoitteena on oltava, että jokainen oppilas syö koulussa ja saa riittävästi energiaa koulupäiväänsä. Tämä edellyttää jatkuvaa kehittämistä ja riittäviä resursseja – ei siis vain kauniita ruokasaleja, vaan ensisijaisesti laadukasta kouluruokaa jokaiselle.

Minna Räsänen
SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen, Ruskeasanta

Kirjoitus julkaistu Vantaan Sanomissa 10.3.2025

Kuva: Vantin esimerkkiannos elokuu 2017 vantaalaisesta kouluruoasta.