fbpx

Kesäloman hinta

Kesään yhdistyy vesisateen ja kylmän lisäksi monissa suomalaisissa kodeissa lomailua ja kesälomasuunnitelmien laadintaa. Ja usein suunnitelmien toteuttamiseen, vaikka ne eivät olisi edes kovin suuria, vaaditaan rahaa ja aikaa.

Näin juhannuksen jälkeen ja lomakauden ollessa kuumimmillaan on lehtien palstoilta kirjoiteltu suomalaisten lomabudjeteista. Suomalaiset aikovat asiaa tutkineen LähiTapiolan mukaan käyttää kesälomallaan keskimäärin 1120 euroa.

Summa vaikuttaa mielestäni suurelta. Uskon, että monet tekevät lomansa varmasti paljon pienemmilläkin summilla. Puhumattakaan, että lomapalkka kulutetaan monissa kodeissa helposti ihan perustarpeisiin kuten elämiseen, ruokaan ja asumiseen. Lomaan ei välttämättä jää sen yhtään enempää ”extraa” kuin muutenkaan.

Itsekin vertailin tällä viikolla hotellihintoja, elämyspuistorannekkeita, kylpylöitä ja juna- ja bussivaihtoehtoja toiselle paikkakunnalle.

Elämyspuistoranneke lapselle maksaa noin 40 euroa. Hotelliyön sesonkiaikaan saa hyvällä tuurilla 100 eurolla ketjuhotellissa. Kylpylähotelliyöpyminen onkin jo eri juttu (tarkistin 200 euroa!), mutta onneksi päivälippuja vesipuistoihin on olemassa. Reilulla 20 eurolla pääsee polskimaan, jos järvivedet ovat vielä liian kylmiä (ja minulle ne vielä ovat!).

Totesin, että olen onnekas, koska voin toteuttaa kesäsuunnitelmiani ja lähteä hotellimatkalle Turkuun. Moni ei voi.

Helposti lomailuun yhdistettävät asiat ovat monille liian kalliita. Lomailu ei siis aina ole pelkästään iloa, aurinkoa ja yhteisiä hetkiä. Loma voi joskus olla jopa normaaliin verrattuna taloudellisesti ja ajallisesti erityisen haastavaa aikaa.

Koulujen loma-aika voi etelänlomien sijaan tarkoittaa lapselle entistä yksinäisempiä päiviä vanhempien ollessa töissä. Vapaapäiviä, jolloin ei ole mitään tekemistä, koska kaverit ovat lomareissuilla, leireillä tai sukuloimassa. Viikkoja, jolloin päiväsaikaan lämmin ruoka ei ole mahdollista, koska arkena vain kouluruokailu sen mahdollistaa.

Kesäloma-ajat vaativat vanhemmilta aivojumppaa, kun perheen pienempien aikatauluja yritetään sovittaa mummoloiden, ystävien ja leirien kanssa yhteen. Aikatauluja laaditaan, jotta päivät eivät kävisi liian pitkiksi ja olo yksinäiseksi ilman aikuisten turvaa ja ohjattua toimintaa. Tämän kaiken järjestely saattaa tarkoittaa sitä, että aikuiset lomailevat lasten kanssa perätysten ja koko perheen yhteinen loma ei ikinä pääse toteutumaan. Tältä näkökannalta yhteiskunnan tarjoamat puitteet ja työelämän vaatimukset saattavat heikentää perheiden hyvinvointia ja yksilöiden jaksamista.

Yhdeksi lomailusesongin varjopuolia vähentäväksi pieneksi teoksi suosittelenkin nyt allekirjoittamaan Vantaalla vireillä olevan kuntalaisaloitteen. Aloite pyrkii edistämään maksuttoman leikkipaikkaruokailun ja ohjatun toiminnan palauttamista Vantaalle jo ensi kesäksi. Tulevia vantaalaisten lasten ja perheiden kesälomia ajatellen tämä voisi toteutuessaan olla huippu juttu!

Minna Räsänen

Aloite maksuttoman leikkipuistoruokailun ja ohjatun toiminnan palauttamiseksi Vantaan leikkipuistoihin