fbpx

Lisää kotimaista ruokaa Vantaalle!

Vantaalla tarjotaan joka päivä julkisia tuhansia ruoka-aterioita. Kaupungin raaka-ainehankinnoissa on suosittava entistä enemmän Suomessa valmistettua ja tuotettua ruokaa. Kotimainen ruoka on arvovalinta ja sen hankkimista voidaan edistää kaupungin omissa strategioissa ja hankintaohjeissa,  joihin poliittiset päättäjät voivat vaikuttaa.

Vantaalla isoon osaan kouluista ja päiväkodeista ruoan tuottaa Vantti ja myös vantaalaisissa vanhainkodeissa, sairaaloissa, palvelutaloissa ja kotipalvelussa syödään niin sanotusti julkista ruokaa Vantin tuottamana. Se myös kilpailuttaa raaka-ainehankinnat ja näiden aterioiden raaka-ainehankintaa voidaan ohjata kunnallisella päätöksenteolla.

Vantaan elintarvikehankinnoissa on syytä ottaa huomioon niin ruoan maku, kuin myös sen alkuperä, ympäristö, hyvinvointi, turvallisuus ja terveyskysymykset. Ruoan alkuperällä on väliä. Kotimaassa kasvatettu, valmistettu ja kulutettu ruoka hyödyttää kaikkia osapuolia. Suomessa kuluttajat arvostavat kotimaista ruokaa, miksei siis Vantaallakin voitaisi yhä enenevissä määrin sitoutua käyttämään kotimaisia kasviksia ja lihaa, unohtamatta luomua ja lähiruokaa.

Kotimainen ruoka työllistää

Vantaalaisille aitoa lähellä tuotettua ruokaa ovat muun muassa vantaalaisten elintarvikealan yritysten tuottamat laadukkaat tuotteet. Kaupungin tulisi yhä enenevissä määrin kiinnittää julkisissa ruokahankinnoissaan huomiota lähiruoan merkitykseen. Julkisen ruuan hankintaosaamista on Vantaalla kehitettävä. Tämä osaltaan vahvistaa elintarviketeollisuuden toimintaedellytyksiä Vantaalla.  On hyvä huomioida, että että yksi elintarviketeollisuuden työpaikka synnyttää laskennallisesti noin 2,7 muuta työpaikkaa. Siksi kotimaisen elintarviketeollisuuden edistäminen kunnissa on myös hyvää työllisyyspolitiikkaa.

Kirjoitus on julkaistu alun perin maaliskuussa 2017. Sitä on päivitetty viimeksi kesäkuussa 2021.