fbpx

Haetaan parasta kaupunginjohtajaa

Vantaan valtuusto valitsee uuden kaupunginjohtajan marraskuussa. Kaupunginjohtajan valintaprosessi on näin valtuutetun silmin katsottuna monimutkainen paletti. Tuntui, että iso pyörä lähti pyörimään välittömästi, kun Nenosen eläkeilmoituksen pöly oli hieman laskeutunut.

Johtajaksi pitää kaupunkiin löytää pätevin, sopivin ja myös poliittisia päättäjiä miellyttävä vahva ja edistyksellinen osaaja. Julkaistussa työpaikkailmoituksessa kerrottiin, että kaupunki etsii kaupunginjohtajaa jatkamaan kasvavan kaupungin menestystä. Etsinnässä on henkilö, joka tietenkin hallitsee johtamisen, strategia- ja talousosaamisen sekä tuntee elinkeinoelämää.

Mielestäni on selvää, että valittavan henkilön on osattava kaupungin johtamiseen liittyvät byrokratian kiemurat, hänellä on oltava hoksnokkaa tulla toimeen niin poliittisten päättäjien kuin kaupungin virkamieskunnan ja henkilöstön kanssa. Henkilön on koettava mielenkiintoa niin yritys- ja elinkeinoelämään kuin myös asukkaiden arkeen liittyviin kokonaisuuksiin. Lisäksi on vielä hallittava koko ison kokonaisuuden käynnissä pitäminen ja kehittäminen voimassa olevien strategialinjausten ja taloudellisten resurssien ehdoilla.

”Ei mitään pikkujuttuja toteutettavaksi yhdelle henkilölle. Saappaat ovat isot ja merkittävät.”

Pelkästään valintaprosessi on pitkä. Ja siihen kuuluu – tietenkin demokratian ja byrokratian hengessä – monia eri vaiheita. Poliittisia päätöksiä kaupunginhallitukselta, valintatoimikunnan kokouksia, tilanteen arviointia ja valtuustoryhmien näkökantojen huomioonottamisia. Odottelua, puhelinsoittoja ja keskustelua poliittisten ryhmien välillä. Lukuisa tunteja työtä tähtäimessä löytää se tehtävään pätevin ja sopivin ihminen uudeksi kaupunginjohtajaksi.

Turku valitsi itselleen uuden kaupunginjohtajan lokakuussa. Äänestys oli valtuustossa tiukka ja valituksi tullut Minna Arve valittiin tehtävään vain 1 äänen erolla. Tämä kertoo mielestäni siitä, kuinka vaikeaa parhaimman kaupunginjohtajan valinta voi olla. Selkeää eroa pätevien hakijoiden väliltä on voi olla hankalaa löytää. Kuka painottaa minkäkin asian tärkeyttä ja ominaisuutta. Ja Turun esimerkki osoittaa, että yhdenkin valtuutetun äänellä on aidosti merkitystä kaupunginjohtajan valinnassa.

Vantaalle kaupunginjohtajaksi haki 10 ihmistä määräajassa. Neljä kutsuttiin haastatteluun. Kaksi heistä, Jukka-Pekka Ujula ja Ritva Viljanen päätyvät valtuustoryhmien tentattavaksi 8.11. Kaupunginjohtajan valinta on tarkoitus käsitellä kaupunginvaltuustossa 13.11.2017.

On mielenkiintoista päästä näkemään ja kokemaan kaupunginjohtajan valinta valtuustosta käsin. Koen, että kaupunginjohtaja omalla roolillaan pystyy parhaimmillaan edistämään juuri sen näköistä Vantaata, jota asukkaat haluavat edistettävät. Lisäksi hänen osaamisensa vaikuttaa myös siihen, kuinka Vantaa näkyy ja kuuluu koko Suomessa. Hän on tavallaan meidän jokaisen kasvot ulospäin tilanteissa, joissa kaupunkia kehitetään myös kuntarajojemme ulkopuolella.

En ole henkilökohtaisesti tavannut kumpaakaan näistä viimeisille viivoille päässeistä ehdokkaista. Toivon, että ennen valintaa kuulen monipuolisesti millaisella otteella he lähtisivät Vantaata johtamaan. Toivon itse tulevalta kaupunginjohtajalta sinnikkyyttä sen eteen, että Vantaa vahvistuu edelleen. Reilua otetta talouden kanssa painittaviin kysymyksiin. Vastuullisuutta huolehtiessa asukkaiden hyvinvoinnista, mutta silti rohkeutta kokeilla uutta. Koen myös, että asukkaiden ja kaupungin välisen vuorovaikutuksen kehittäjänä kaupunginjohtajalla on oivallinen tilaisuus näyttää kyntensä ja olla mukana luomassa uudenlaista osallistavaa kaupunkikulttuuria. Se on mielestäni tehtävä meidän kaikkien kanssa yhdessä ja niin, että jokainen pysyy mukana matkassa.

Minna Räsänen